หน้าแรก > คำถาม
คำถาม
ช่วยแปลภาษษอังกฤษให้หน่อยนะคะ แลในกลูเกิลอล้วอ่านไม่ค่อยรู้เรื่องคะ
อันนี้นะคะ 5.1 The nature of enzymes
Enzymes are complex organic molecules present in living cells where   they act   as catalysts in bringing about chemical changes in substances. With the development of the science of biochemistry has come a fuller understanding of the wide range of enzymes present in living cells and of their modes of action. Without enzymes, there can be no life. Although   enzymes   are only   formed in living   cells, many can be separated from the cells and can continue to function in   vitro. This unique ability of enzymes to perform their specific chemical  transformations  in isolation has led to an ever-increasing use of enzymes in  industrial  and food processes, in bioremediation, and in medicine, and their  production is collectively termed 'enzyme technology'.
The activity of an enzyme is due to its catalytic nature. An enzyme carries out its activity without being consumed in the reaction, and the reaction occurs at a very much higher rate when the enzyme is present. Enzymes are highly specific and function only on designated types of compounds the substrates. A minute amount of enzyme can react with a large amount of substrate. The catalytic function of the enzyme is due not only to its primary molecular structure but also to the intricate folding configuration of the whole enzyme molecule. It is this configuration which endows the protein with its specific catalytic function; disturb the configuration by, for example, a change in pH or temperature, and the activity can be lost. For some enzymes there is an obligatory need for additional factors, termed 'co-factors', thatcan be metal ions, nucleotides, etc. Because of their specificity enzymes can differentiate between chemicals with closely related structures and can catalyst reactions over a wide range of temperatures (0-110°C) and in the pH range 2- l4. In industrial applications this can result in high-quality products, fewer by-products and simpler purification procedures-Furthermore, enzymes are non-toxic and biodegradable (an attractive 'green' issue) and can be produced especially from microorganisms in large amounts without the need for special chemical- resistant equipment.

Enzyme technology embraces production, isolation, purification and use in Soluble or immobilized   form. Commercially produced enzymes will undoubtedly contribute to the solution of some of the most vital problems with which modern society is confronted,  e.g. food  production, energy shortage and preservation, and improvement of the environment, together with numerous medical applications. This new technology has its origins in biochemistry but has drawn heavily on microbiology, chemistry and process engineering to achieve the present status of the science. For the future, enzyme technology and genetic engineering will be two very closely related areas of study dealing with the application of genes and their products. Together, these sciences will attempt to exploit creatively the continuous flow of discoveries being made by molecular genetics and enzymologists.
It is estimated that the world market for enzymes is over $2 billion and will double over the next decade. There are now over 400 companies world wide
involved in enzyme production, with European companies dominating(60%) and the USA and Japan with 55%. Bulk enzyme distribution in various
Industries  is shown in Table 5.1 and production of specific bulk enzymes is shown in Table 5-2.


ภาษาต่างประเทศ | การแปล 27/9/54 โพสต์โดย ต๋อมแต๋มคะ
คำตอบ
1 จาก 4
รอสักพักนะคะ สัปดาห์นี้งานเยอะมาก เริ่มโครงการณ์ใหญ่กำลังคาราคาซัง

แต่วรรคแรกได้แปลไปแล้วในอีกกระทู้นึงค่ะ

อาจจะไม่ได้แปลรวดเดียว เพราะว่าต้องพิมพ์นาน ประกอบกับมีงาน
28/9/54 โพสต์โดย น้าอ้อ
2 จาก 4
The activity of an enzyme is due to its catalytic nature. An enzyme carries out its activity without being consumed in the reaction, and the reaction occurs at a very much higher rate when the enzyme is present. Enzymes are highly specific and function only on designated types of compounds the substrates. A minute amount of enzyme can react with a large amount of substrate.

การทำงานของเอนไซม์เกิดขึ้นจากปฏิกิริยาทางธรรมชาติ ตัวเอนไซม์ทำงานได้โดยไม่ถูกกินหรือสูญเสียในระหว่างทำปฏิกิริยา และปฏิกิริยาเกิดขึ้นในอัตราที่สูงมากในขณะที่มีตัวเอนไซม์ปรากฎอยู่นั้น  เอนไซม์เป็นสิ่งที่จำเพาะเจาะจงและมีการทำงานทีตรงเฉพาะกับชนิดของสารตัวพื้นฐานนั้น ๆ ที่เป็นตัวกำเนิด จำนวนของเอ็นไซม์ตัวหนึ่งสามารถทำปฏิกิริยากับสารต้นกำเนิดเป็นจำนวนมากได้

The catalytic function of the enzyme is due not only to its primary molecular structure but also to the intricate folding configuration of the whole enzyme molecule. It is this configuration which endows the protein with its specific catalytic function; disturb the configuration by, for example, a change in pH or temperature, and the activity can be lost.

องค์ประกอบในการเร่งปฏิกิริยาของเอนไซม์นั้นไม่เพียงแต่เฉพาะโครงสร้างพื้นฐานของตัวโมเลกุลหลัก แต่ยังรวมถึงการกำหนดค่าที่ซับซ้อนของโมเลกุลของเอนไซม์ทั้งหมด การกำหนดค่าดังกล่าวนี้ซึ่งทำหน้าที่สร้างโปรตีนอันเป็นตัวเร่งปฏิกิริยาของการทำงานของมัน ที่รบเร้าโครงสร้างภายนอกที่กำหนดขึ้น โดยยกตัวอย่างเช่นการเปลี่ยนแปลงค่าของ pH หรืออุณหภูมิและปฏิกิริยาการทำงานที่จะสูญเสียไป

For some enzymes there is an obligatory need for additional factors, termed 'co-factors', that can be metal ions, nucleotides, etc. Because of their specificity enzymes can differentiate between chemicals with closely related structures and can catalyst reactions over a wide range of temperatures (0-110°C) and in the pH range 2- l4. In industrial applications this can result in high-quality products, fewer by-products and simpler purification procedures-Furthermore, enzymes are non-toxic and biodegradable (an attractive 'green' issue) and can be produced especially from microorganisms in large amounts without the need for special chemical- resistant equipment.

สำหรับเอนไซม์บางส่วนที่มีความจำเป็นต่อการเพิ่มตัวปัจจัยที่มีอิทธิพลต่อองค์ประกอบที่เรียกว่า 'ปัจจัยร่วม' ที่อาจจะเป็นตัวไอออนโลหะ, นิวคลีโอไทดส์ ฯลฯ เพราะว่าเอนไซม์ที่เฉพาะเจาะจงสามารถสร้างความแตกต่างระหว่างสารเคมีต่าง ๆ ด้วยโครงสร้างที่เกี่ยวโยงกันอย่างใกล้ชิดและสามารถเกิดเป็นตัวเร่งปฏิกิริยาโดยอุณหภูมิหลายหลายระดับ (0-110 ° C) และในช่วงของพีเอช pH - ระหว่าง 2 - l4  ในการปรับใช้งานทางด้านอุตสาหกรรมสามารถทำให้เกิดผลิตภัณฑ์ที่มีคุณภาพสูง, ด้วยการใช้ปริมาณที่น้อยลงและด้วยการใช้ขั้นตอนผลิตที่ทำให้บริสุทธิ์ยิ่งขึ้นและง่าย - ยิ่งกว่านั้นแล้ว เอนไซม์ก็ไม่มีพิษและย่อยสลายได้ (เป็นหัวข้อที่น่าสนใจและมีความเป็นไปได้สูง) และสามารถผลิตขึ้นมาได้ โดยเฉพาะอย่างยิ่งจากจุลินทรีย์ในปริมาณมากโดยไม่ต้องใช้อุปกรณ์หรือเครื่องมือใด ๆ เพื่อป้องกันพวกสารเคมี
28/9/54 โพสต์โดย น้าอ้อ
3 จาก 4
Enzyme technology embraces production, isolation, purification and use in Soluble or immobilized form. Commercially produced enzymes will undoubtedly contribute to the solution of some of the most vital problems with which modern society is confronted,  e.g. food  production, energy shortage and preservation, and improvement of the environment, together with numerous medical applications.

ผลิตภัณฑ์เทคโนโลยีที่นำเอนไซม์มาใช้, การแยกสลาย, การฟอกบริสุทธิ์และการใช้งานในรูปแบบสารละลายหรือเป็นตัวการทำให้หยุดเคลื่อนไหว การผลิตเอ็นไซม์เชิงพาณิชย์นี้ไม่ต้องสงสัยเลยว่าเป็นการจะนำไปสู่​​การแก้ปัญหาที่สำคัญ ๆ บางส่วนที่สังคมสมัยใหม่กำลังเผชิญอยู่เช่น การผลิตอาหาร, การขาดแคลนพลังงานและการสงวนรักษาและการปรับปรุงสภาพแวดล้อม พร้อมกันกับการนำมาใช้ทางด้านการประยุกต์ทางการแพทย์นานาประการ

This new technology has its origins in biochemistry but has drawn heavily on microbiology, chemistry and process engineering to achieve the present status of the science. For the future, enzyme technology and genetic engineering will be two very closely related areas of study dealing with the application of genes and their products. Together, these sciences will attempt to exploit creatively the continuous flow of discoveries being made by molecular genetics and enzymologists.

เทคโนโลยีชนิดใหม่นี้มีต้นกำเนิดจากทางชีวเคมี แต่มีแรงกระตุ้นความสนใจอย่างมากมายในด้านจุลชีววิทยา, ด้านเคมีและกระบวนการทางวิศวกรรมเพื่อให้บรรลุสถานะของวงการวิทยาศาสตร์ในปัจจุบัน สำหรับอนาคตแล้ว เทคโนโลยีเอนไซม์และพันธุวิศวกรรมจะเป็นสองสาขาที่มีเกี่ยวข้องกันอย่างใกล้ชิดในแง่ของการศึกษาที่เกี่ยวข้องกับการประยุกต์ใช้ยีนและผลิตภัณฑ์ของมัน เมื่อร่วมกันแล้วด้านวิทยาศาสตร์เหล่านี้จะเป็นสิ่งที่เป็นหนทางนำประโยชน์ในเชิงสร้างสรรค์อย่างต่อเนื่องของการค้นพบสิ่งต่าง ๆ ที่ถูกสร้างขึ้นทางพันธุศาสตร์โมเลกุลและจากนักเอ็นไซม์ทั้งหลาย

It is estimated that the world market for enzymes is over $2 billion and will double over the next decade. There are now over 400 companies world wide involved in enzyme production, with European companies dominating (60%) and the USA and Japan with 55%. Bulk enzyme distribution in various Industries is shown in Table 5.1 and production of specific bulk enzymes is shown in Table 5-2.

ได้ประมาณการว่าตลาดโลกสำหรับเอนไซม์จะมีมากกว่าสองพันล้านเหรียญสหรัฐ และจะเพิ่มเป็นสองเท่าในช่วงทศวรรษข้างหน้า ขณะนี้มีมากกว่า 400 บริษัททั่วโลกที่เกี่ยวข้องกับผลิตภัณฑ์เอนไซม์ โดยบริษัทของทางยุโรปนั้นมีอยู่ (60%) สหรัฐอเมริกาและญี่ปุ่น 55% การกระจายเอนไซม์อย่างเป็นล่ำเป็นสันในอุตสาหกรรมต่าง ๆ แสดงอยู่ในตารางที่ 5.1 และการผลิตของเอนไซม์ที่เฉพาะเจาะจงนั้นตามที่เห็นแสดงอยู่ในตารางที่ 5-2
29/9/54 โพสต์โดย น้าอ้อ
4 จาก 4
The activity of an enzyme is due to its catalytic nature. An enzyme carries out its activity without being consumed in the reaction, and the reaction occurs at a very much higher rate when the enzyme is present. Enzymes are highly specific and function only on designated types of compounds the substrates. A minute amount of enzyme can react with a large amount of substrate.

กลไกการทำงานของเอ็นไซม์แต่ละชนิด เกิดจากจากธรรมชาติของกระบวนการเร่งปฏิกริยา (catalytic nature) (ดังนั้น) เอ็นไซม์แต่ละชนิดจึงทำงานได้โดยแทบไม่ลดจำนวนลงไปในแต่ละปฏิกิริยาที่เกิดขึ้น และปฏิกิริยาที่เกิดขึ้นจะเกิดขึ้นในอัตราที่รวดเร็วมาก เอ็นไซม์มีหลายประเภทและแต่ละประเภทมีหน้าที่เฉพาะเจาะจงและจะทำปฏิกิริยาเฉพาะกับสารประกอบที่มีองค์ประกอบตรงตามหน้าที่ของตัวเองเท่านั้น A minute amount... เอ็นไซม์จำนวนน้อยสามารถทำปฏิกิริยากับสารตั้งต้นได้ในจำนวนมากกว่าตัวเองหลายเท่า
The catalytic function of the enzyme is due not only to its primary molecular structure but also to the intricate folding configuration of the whole enzyme molecule. It is this configuration which endows the protein with its specific catalytic function; disturb the configuration by, for example, a change in pH or temperature, and the activity can be lost.

ความสามารถในการเร่งปฏิกิริยาของเอ็นไซม์ ไม่ได้แค่ขึ้นอยู่กับโครงสร้างโมเลกุลพื้นฐานของตัวเองเท่านั้น แต่ยังขึ้นกับรูปแบบ(พันธะทางเคมี)เฉพาะของตัวเอนไซม์เองทั้งโมเลกุล....

หมดความพยายามแล้วครับ พอดีไม่ได้จบไบโอเคม มา
30/9/54 โพสต์โดย Hatyai_2521
นอกจากนี้คุณอาจสนใจ
ทำไมenzymeบางชนิด จึงมีcofactor แล้วcofactorทำหน้าที่อะไร
โคเอนไซม์ คืออะไร
enzyme มันย่อยตัวมันเองไหมอ่ะ? ช่วยบอกทีครับ
ปฏิกิริยาสีน้ำตาลในแอปเปิล???
เข้าสู่ระบบ
ดู กูรู ใน: โทรศัพท์มือถือ | คลาสสิก
©2014 Google - นโยบายส่วนบุคคล - ผู้ช่วยกูรู